יפוי כוח מתמשך
מהו יפוי כוח מתמשך?
יפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי חדש, הקבוע בסעיפים 32א עד 32לה לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962 ( בהתאם לתיקון 18 לחוק משנת 2016), המאפשר לכל אדם לשלוט באורחות חייו, אם וכאשר יקלע חו"ח למצב בו לא יוכל לדאוג באופן זמני או קבוע לענייניו, כולם או חלקם, כגון במצבים של מחלות דמנטיות (אלצהיימר, דמנציה) או במצבים רפואיים קיצוניים (תרדמת) וכו'. מדובר בכלי משפטי שמיועד לשמש חלופה עדיפה על פני הכלי המשפטי הישן יותר – מינוי אפוטרופוס.
כלי משפטי זה מאפשר לאותו אדם, תחת הדרכה משפטית של עו"ד הבקי בתחום ומוסמך רשמית, ליפות מראש את כוחו של קרוב משפחה או חבר קרוב או כל אחד אחר (או יותר מאחד), שהוא סומך עליו (ושאותו אדם מוכן לקחת על עצמו את המשימה והאחריות הנלווית) לדאוג לענייניו וצרכיו (הפיזיים, הרפואיים, הרגשיים, הכספיים) של מייפה הכוח. באמצעות כלי משפטי זה ניתן להגדיר מראש את תחומי האחריות של אותו מיופה כוח תוך הטלת הגבלות פרטניות וספציפיות לגבי האופן בו יש לטפל במייפה הכוח ו/או ברכושו.
מייפה הכוח (להלן גם – "הממנה") חייב להיות בגיר בעל כשירות, דהיינו "מי שמסוגל להבין את המשמעות של מתן יפוי כוח מתמשך, מרותיו ותוצאותיו, ואם הוא אדם עם מוגבלות – בהינתן התאמות לפי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות" (סע' 32א לחוק).
מהם היתרונות של יפוי כוח מתמשך לעומת אפוטרופסות?
עד לאחרונה הטיפול באותם אנשים, שאיבדו את היכולת לדאוג לעצמם, נקבע אך ורק בצו שיפוטי למינוי אפוטרופוס, שפעל לטובת אותו אדם (לגביו התמנה) תחת פיקוח של בית המשפט.
עם זאת, בהעדר הנחיות מצד אותו אדם, אותו אפוטרופוס פעל בדרך כלל לפי שיקול דעתו הפרטי (או במקרה הטוב לאחר התייעצות עם מקורביו של אותו אדם) תוך הערכה או ניחוש לגבי רצונותיו של אותו אדם, צרכיו וטובתו.
מינוי אפוטרופוס אפשרי ונפוץ גם כיום, אולם הכלי המשפטי של יפוי כוח מתמשך בא להחליפו (או לכל הפחות לשמש כלי מקביל ועדיף) בהתאם לחשיבה חדשה לפיה יש לעבור לתפיסה אוטונומית (במקום תפיסה פטרנליסטית), כלומר לכבד את רצונו של הפרט ו- "לשמוע" אותו (גם כאשר הדבר לא אפשרי/מעשי יותר פיזית/טכנית) וזאת במקום רק לפעול "לטובת" אותו אדם (כפי שקורה בעת מינוי אפוטרופוס). להמחשת החשיבה החדשה, התיקון לחוק שינה את תיאורו של אותו אדם בלשון החוק: במקום "חסוי" הוא מכונה מעתה והלאה כ- "ממנה", כלומר אותו אדם אינו פאסיבי שגורלו מוגדר על ידי אחרים, אלא הוא שולט בגורלו ומחליט – מראש – לגבי אורחות חייו בעתיד, גם כאשר יאבד את היכולת הפיזית או הקוגניטיבית, להחליט עבור עצמו במועד עתידי כלשהו.
כיצד מכינים את יפוי הכוח המתמשך ומתי הוא מופעל/נכנס לתוקף?
יפוי הכוח המתמשך מוכן על בסיס טופס קיים בחוק, אותו מייפה הכוח ממלא באופן מקוון באתר האפוטרופוס הכללי, ושבו הוא קובע באופן מפורט את כל הפרטים הרלוונטים: פרטי מייפה הכוח, פרטי מיופה הכוח, סוגי העניינים בהם יפוי הכוח עוסק (רכושיים, אישיים, רפואיים).
כמו כן, מייפה הכוח יכול להגדיר את הנסיבות בהן יפוי הכוח ייכנס לשימוש (או שישאיר את ברירת המחדל של חוות דעת מומחה) וכן לתת הנחיות בנסיבות שונות בנושאים שונים (כגון בעניין אשפוזים פסיכיאטריים), הנחיות שונות למיופה הכוח, הנחיות לעניין פקיעת תוקפו של יפוי הכוח או להגדיר צד שלישי שיעודכן לגבי כניסת יפוי הכוח לתוקפו וכו'.
מילוי הטופס נעשה באמצעות עורך דין שעבר הכשרה והסמכה מתאימה (מטעם משרד האפוטרופוס הכללי) והוא מורשה בדין להכנת יפוי הכוח המתמשך (ובידיו כרטיס חכם לצורך הדיווח המקוון של יפוי הכוח המתמשך), כך שלא כל עורך דין בישראל רשאי לתת שירות מקצועי בתחום זה. כמו כן, אסור לו לאותו עו"ד להיות "בעל עניין אישי ביפוי הכוח המתמשך" (המוגדר לפי ועדת האתיקה של מחוז תל אביב כדלקמן: כל עניין היכול להשפיע באופן מהותי על שיקול דעתו של עורך הדין כמי שעורך את ייפוי הכוח המתמשך, ושעלול להעמידו במצב של ניגוד עניינים בין טובת הלקוח הממנה על פי ייפוי הכוח והגשמת רצונותיו לבין טובתו שלו או טובת צד ג' אחר).
לאחר מילוי הטופס, נדרשת חתימה הן של מייפה הכוח והן של מיופה הכוח בפני עו"ד, שמאשר בחתימתו את חתימת שניהם. לאחר מכן, יש להפקיד את יפוי הכוח המקורי במשרדי האפוטרופוס הכללי.
ממועד החתימה "מוקפא", למעשה, יפוי הכוח וממתין למועד בו יופעל וייכנס לתוקף, בהתאם למוגדר בתוך יפוי הכוח או בהתאם לחוות דעת רפואית בה יקבע כי מייפה הכוח אינו כשיר יותר לדאוג לענייניו.
מי יכול להיות מייפה הכוח (הממנה) ומי יכול להתמנות למיופה כוח?
עפ"י החוק, מייפה הכוח (הממנה) חייב להיות אדם בגיר "שמסוגל להבין את המשמעות של מתן יפוי כוח מתמשך, מטרותיו ותוצאותיו, ואם הוא אדם עם מוגבלות – בהינתן התאמות לפי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.
לתפקיד מיופה הכוח יכול להתמנות אדם בגיר, שלא מונה לו אפוטרופוס ואין יפוי כח מתמשך תקף בעניינו, שלא מונה כבר כמיופה כוח של 3 אנשים אחרים (אלא אם מדובר בקרוב משפחה), שאינו נותן לממנה טיפול רפואי תמורת תשלום (במישרין או בעקיפין) ושאינו מספק לממנה מגורים תמורת תשלום (במישרין או בעקיפין). בעניינים רכושיים – אין למנות פושט רגל שלא ניתן לו הפטר או חייב מוגבל חמור.
מהן סמכויות מיופה הכוח ומהן המגבלות החלות על פעולותיו?
נקודת המוצא היא שסמכויות מיופה הכוח הן כל מה שהיה בסמכות הממנה בקשר לעניינים הכלולים ביפוי הכוח המתמשך, וזאת בכפוף למגבלות הבאות:
- איסור ביצוע פעולה שלפי מהותה או לפי דין על הממנה לבצעה אישית – השתתפות בבחירות, אימוץ, המרת דת, עריכת צוואה או קביעת מוטבים במקרה של פטירה (כספי ביטוח, קופת פנסיה וכדו'), פעולה או הבעת רצון לפי חוק הנוטה למות, התשס"ו-2006.
- פעולות הדרושות הסמכה מפורשת ביפוי הכוח המתמשך – מתן תרומות, מתנות או הלוואות בסכום מצטבר שאינו עולה על 100 אלף ש"ח (אלא אם מדובר במתנות הנהוגות בנסיבות העניין), פעולות משפטיות בשווי שבין 100 אלף עד 500 אלף ש"ח, פעולות מסויימות במוצר פנסיוני (למעט חריגים הקבועים בחוק), הסכמה לבדיקה, טיפול או אשפוז בבית חולים פסיכיאטרי או לשחור מאשפוז (בכפוף לחריגים ותנאים שונים בחוק).
- פעולות (או התחייבות לפעולות) הדורשות אישור בית המשפט מראש -עסקאות נדל"ן (לרבות שעבודים ושכירות מעל 5 שנים), הסתלקות או העברת חלק מעזבון, מתן תרומה או מתנה בשיעור העולה על הסכום הקבוע ביפוי הכוח המתמשך או על 100 אלף ש"ח, מתן מתנה שאינה נהוגה בנסיבות העניין, מתן מתנה בסכום העולה במצטבר על 100 אלף ש"ח, פעולה משפטית ששוויה עולה על 500 אלף ש"ח, פעולה משפטית ללא הסמכה ביפוי הכוח המתמשך ששוויה עולה על 100 אלף ש"ח, משיכות כספים מקופת גמל בנסיבות מסויימות, מתן הלוואה או ערבות בסכום העולה על המותר ביפוי הכוח המתמשך או על 100 אלף ש"ח.
- בפעולה משפטית בין הממנה לבין מיופה כוח או קרוביו – חל איסור על מיופה הכוח לייצג את הממנה, אלא אם הממנה ומיופה הכוח הם קרובים המנהלים משק בית במשותף, והממנה הסמיך את מיופה הכוח לבצע פעולה הקשורה בניהול הושף של משק הבית המשותף.
- בפעולה משפטית בין שני ממנים שיש להם מיופה כוח משותף – חל איסור על מיופה הכוח לייצג, אלא אם שני הממנים הסמיכו את מיופה הכוח המשותף לייצגם בפעולה משפטית ביניהם.
אופן פעולתו של מיופה הכוח
מעבר למגבלות הקבועות בחוק הנ"ל, חלות על מיופה הכוח חובות כלליות לפעול בשקידה, מיומנות, מסירות, ללא התרשלות, בתום לב לשמירת ענייניו של הממנה ולא לטובתו של מיופה הכוח. מיופה הכוח אחראי לנזק שגרם לאדם או לרכושו (אם כי בית המשפט יכול לפטור אותו מאחריות בנסיבות מסויימות), אלא אם פעל בתו"ל לפי הנחיות בית המשפט או אישורו מראש או למפרע.
עקרון נוסף המנחה את מיופה הכוח הוא העיקרון של שיתוף הממנה בפעולות מיופה הכוח ככל הניתן ובמגבלות מצבו הרפואי-קוגנטיבי של הממנה. יש לשמור על כבודו ופרטיותו של הממנה, לשתפו בהחלטות, למסור לו מידע והסברים, להגביל למינימום את הפגיעה בחירותו של הממנה וזכויותיו, לשמור על ערכיו התרבותיים והדתיים, שיתופו בחיי הקהילה, שיתופו בקשר עם בני משפחתו וחבריו, התייעצות עם גורמי מקצוע, בני משפחה וחבריו של הממנה, לאפשר לממנה לקבל החלטות ולפעול כשהוא מסוגל לכך.
בהקשר זה, החוק מנחה את מיופה הכוח להעדיף את רצון הממנה בהתאם למדרג הבא (בסדר חשיבות מהגבוה לנמוך): בהתאם להנחיות המקדימות (ביפוי הכוח המתמשך); בהעדר הנחיות מקדימות – בהתאם לרצונו העכשוי של הממנה; אם לא ניתן לברר דעתו של הממנה – להתחקות אחר רצונו בעבר; אם לא ניתן לברר גם זאת – בהתאם לטובתו של הממנה. בכל מקרה, עומדת לרשות מיופה הכוח הזכות לפנות אל בית המשפט לקבלת הוראות בקשר לפעולות בניוד לרצון הממנה.
מעבר לכך, החוק קובע רשימה של מקרים חריגים בהם רשאי מיופה הכוח לסטות מההוראות הקיימות בהנחיות המקדימות (סע' 32לא לחוק).
פיקוח על פעולות מיופה הכוח
מיופה הכוח מחוייב בשמירת מידע וחשבונות שהצטברו אצלו בקשר לפעולותיו עבור הממנה.
כמו כן, מיופה הכוח מחוייב במסירת דין וחשבון או עדכון לאפוטרופוס הכללי וגורמים אחרים בהתאם להוראות החוק והממנה (ביפוי הכוח המתמשך), דבר היוצר מעין דרג מפקח ומבקר לגבי פעולותיו של מיופה הכוח (סע' 32יט ו- 32כב לחוק).
שכר של מיופה הכוח, כיסוי הוצאותיו וסיום תפקידו
שכר ישולם למיופה הכוח רק אם נקבע מפורשות ביפוי הכוח המתמשך ונקבע גם שיעורו.
לגבי הוצאות מיופה הכוח – רשאי לנכות הוצאות סבירות מנכסי הממנה, שהוצאו לצורך הפעלת סמכויותיו לפי יפוי הכוח המתמשך.
מיופה הכוח מסיים את תפקידו
מסמך הנחיות מקדימות
כלי משפטי חדש זה עוסק ביחסי אפוטרופוס עם החסוי עליו הוא עתיד להיות אחראי. מכין מסמך זה מנחה מראש (לפני היכנסו למצב של אי מסוגלות לדאוג לענייניו) את אותו אפוטרופוס עתידי, שיתמנה בעניינו, כיצד עליו לדאוג לענייניו של אותו אדם (חסוי) החתום על המסמך.
מסמך הבעת רצון