המידע שכל בעל חברה/תאגיד בלתי פעיל/ה צריך לדעת
רבים סבורים בטעות כי די בסגירת חשבון הבנק של התאגיד ו/או סגירת תיק התאגיד אצל רשויות המס (בד"כ באמצעות רואה החשבון של העסק), בכדי לסגור את התאגיד או "לשים אותו מאחוריהם".
בפועל, הדרך היחידה לסגור את התאגיד כדין היא בהליך של פירוק מרצון מול רשם התאגידים, הליך אותו יכול להסדיר עבורכם עורך דין הבקי בתחום.
הסיכונים באי פירוק מרצון של תאגיד/חברה
בשל אי נקיטת הליך של פירוק מרצון מול רשם התאגידים, התאגיד נחשב פעיל (אף אם בפועל הפסיק לתפקד לפני שנים ואף אם חשבון הבנק של התאגיד סגור ו/או תיקיו ברשויות המס סגורים) ולכן מחוייב בכל החובות החלות עליו מול רשם התאגידים, ובראשם חובת תשלום האגרה השנתית, העומדת כיום על כ- 1,500 ש"ח.
לפיכך, אי פתיחת הליך של פירוק מרצון עלול להביא להצטברות הדרגתית, עם חלוף השנים, של חוב לא קטן [עד שבע שנים לאחור, כלומר כ- 10 אלף ש"ח(!)] מצד התאגיד כלפי רשם התאגידים, בשל האגרה השנתית שלא נפרעת כדין מידי שנה בשנה.
כאן חשוב להדגיש, כי הוראות החוק מאפשרות לרשם התאגידים לדרוש – במסגרת הליכי הוצאה לפועל – את פרעון החוב מבעל השליטה בתאגיד באופן אישי, למרות שהחוב הוא של התאגיד בלבד. כך, גם אם החברה חסרת כל ממון ו/או נכסים ואינה פעילה בפועל, עדיין ייתכן שבעלי המניות/דירקטורים (שהוא/הם בעל/י השליטה בתאגיד) יאלצו להוציא ממון מכיסם הפרטי(!) לצורך פרעון החוב של התאגיד לרשם התאגידים.
יתר על כן, אי עמידת התאגיד בחובותיו עלולה להוביל את רשם התאגידים להכריז על התאגיד כעל תאגיד "מפר חוק". המשמעות – סירוב למתן שירותים לבעל השליטה בתאגיד, כגון: סירוב לאפשר פתיחה של תאגידים חדשים בהם בעל אותו בעל שליטה צפוי לשמש/לכהן כבעל מניות או נושא משרה, וזאת כל עוד התאגיד בשליטתו מוגדר כ- "מפר חוק".
יש להניח, שקיים מספר נכבד של חברות/תאגידים בלתי פעילים, שטרם פורקו כדין, בשל העדר מודעות בדבר החובה המוטלת עליהם כמפורט דלעיל, וכי רשם התאגידים צפוי להפנות דרישה לבעלי השליטה שלהם לפרעון החוב וזאת בדב בבד עם הכרזה על אותם חברות/תאגידים כ- "מפירי חוק".
הפתרון – הליך פירוק מרצון
לפיכך, על מנת למנוע תוצאה לא רצויה זו ו/או על מנת לחסוך את ההכרח לקיים חובות שונים בקשר לתאגיד, ובראשן חובת תשלום האגרה השנתית, כדאי ונכון לנקוט בהליך של פירוק מרצון של כל תאגיד שאינו פעיל ו/או שלא צפויה בו כל פעילות, וזאת באמצעות עו"ד הבקי בנוהלי הפרוצדורה הנדרשים. על דרך המשל, מדובר ב- "גוויה" שיש לקבור אותה. הליך פירוק מרצון הוא הליך "הקבורה".
יש לשים לב שמדובר בחברה בלתי פעילה וללא חובות, דהיינו, שאם היו רשומים על שמה שעבודים אצל רשם החברות, אז יש למחוק אותם. כמו כן, יש לוודא שתיקי החברה אינם פעילים/פתוחים ברשויות המס או שהם מוקפאים, לכל הפחות.
תהליך הפירוק בד"כ נמשך כמספר חודשים עד כשנה, ובסופו צפוי התאגיד/חברה לקבל אישור על מחיקת התאגיד/החברה ממרשם התאגידים ("חיסול התאגיד"). יתר על כן, במקרים מתאימים אפשר אף לקבל פטור מהחובות שהצטברו אצל רשם התאגידים עד לאותו מועד. משרדנו מטפל בהליך הפירוק באופן החוסך למנהלי החברה ו/או בעלי מניותיה טירדה ומאמץ מרובים בהתמודדות עם דרישות טכניות-בירוקרטיות, על פניהן, הכרוכות בהליך הפירוק מרצון.